Wondroos komt in het grootste deel van de gevallen voor op het been, meestal het onderbeen of voet. Omdat zoveel mensen hiermee te maken krijgen, wijden wij een gehele pagina over wondroos been. Wondroos op het been kan vaak een groot gebied omvatten. Het aangedane gebied is rood, vaak opgezwollen en erg gevoelig. Bij wondroos is de overgang van aangedane huid naar gezonde huid een hele duidelijk lijn.
Rust en hygiëne
Wanneer je wondroos op je been of voet hebt, is het zaak je been zoveel mogelijk rust te geven. Het been moet rustig kunnen herstellen. Daarnaast zal het vaak sowieso onprettig zijn om je voort te bewegen op het been. Houd het been hoog, om verdere zwelling te voorkomen en houd het been goed schoon. Pas hierbij wel erg goed op. Wondroos is erg besmettelijk. Draag handschoenen bij het hanteren van het been om te voorkomen dat andere of jijzelf wordt besmet op andere plekken op het lichaam. De kleinste wondjes op de huid zijn genoeg voor de bacterie om de huid in te dringen.
Het is daarom ook belangrijk het been zoveel mogelijk met rust te laten. Onderdruk de drang om te krabben of te wrijven, het kan de situatie alleen maar verergeren. Het is belangrijk om meer op je hygiëne te letten als je wondroos hebt. Was regelmatig uw handen, knip uw nagels kort en gebruik een handdoek maximaal een keer om u af te drogen.
Wondroos been of voet: Behandeling
De behandeling is doorgaans niet heel verschillend van de normale wondroos-behandeling. Er wordt penicilline toegediend, de wond wordt schoongehouden en eventueel ingezwachteld. Meer informatie over het genezen van wondroos? Bezoek dan de pagina wondroos genezen.